Löydä nopeasti työttömälle tai osa-aikaiselle työntekijälle tarkoitetut pikalainat ja kulutusluotot aina 60 000 euroon asti.
Yleensä lainantarjoajat eivät myönnä ilman vakituisia tuloja olevalle henkilölle kovin suuria summia lainaa, mutta tarpeen niin vaatiessa on mahdollista hakea itselleen pientä lainaa pakollisten kulujen kattamiseksi. Vertaile tältä sivulta löytyviä lainoja ja tee lainahakemus, jotta voit kokeilla, saatko lainaa. Hakemuksen täyttö ei vielä sido sinua ottamaan lainaa.
Kuinka voin hakea lainaa työttömänä?
Lainan hakeminen työttömänä ei eroa mitenkään tilanteesta, jossa hakisit lainaa työelämässä ollessasi tai muilla tavoin vakituiset tulot omaavana lainanhakijana. Hae.fi:n kautta haet lainaa nopeasti suoraan verkosta. Lainaa työttömänä hakiessasi sinun on kuitenkin harkittava erittäin tarkkaan, kuinka suuren summan ja millaisella laina-ajalla pystyt realistisesti maksamaan takaisin.
Yleensä lainanantajat vaativat lainan hakijoilta tiettyä minimitulotasoa, mutta kaikilla lainafirmoilla tämä raja ei ole korkea. Tulorajat vaihtelevat noin 600 eurosta kuukaudessa 1 500 euroon. Pienempää tulorajaa edellyttävät lainayhtiöt antavat yleensä pikalainoja tai pieniä kulutusluottoja. Joskus myös joustoluotto on hyvä ratkaisu.
Ilman säännöllisiä työtuloja olevalle henkilölle myönnettävät lainasummat ovat lähes aina pienehköjä, sillä tällöin takaisinmaksukyky arvioidaan luonnollisesti pienemmäksi (ja täten lainanantajan riski suuremmaksi), vaikka itse tietäisitkin tilanteesi olevan vain väliaikainen. Sinun tulee myös mainita lainahakemusta täyttäessäsi olevasi työtön lainanhakuhetkellä.
Kuinka suuren lainan voin saada työttömänä?
Yleisesti ottaen ilman vakuuksia ja vakituisia tuloja myönnettävät lainat ovat suuruudeltaan maksimissaan 2 000 – 3 000 euroa. Useimmiten ne ovat kuitenkin alle 2 000 euron suuruisia.
Lainantarjoajat arvioivat kuitenkin takaisinmaksukykysi tapauskohtaisesti aina lainaa hakiessasi. Täten sinulle myönnettävän lainan suuruutta ei aina voi tietää etukäteen, sillä se selviää vasta hakutilanteessa. Kuten sanottua, lainan saaminen työttömänä voi olla haastavaa ja myönnettävät summat voivat olla huomattavastikin pienempiä kuin vakituisilla tuloilla myönnettävät summat.
Toki myös työttömien hakijoiden tulot vaihtelevat, ja tämä vaikuttaa siihen, kuinka suuren lainan lainantarjoajat ovat valmiita sinulle myöntämään. Mikäli olet pelkästään sosiaaliturvan varassa, ovat tulosi todennäköisesti pienemmät kuin vaikkapa ammattiliiton ansiosidonnainen päiväraha. Näin myös sinulle myönnettävän lainan summa on todennäköisesti myös pienempi.
Millainen laina sopii parhaiten työttömälle?
Kuten ylempänä totesimme, eivät lainantarjoavat myönnä työttömille kovin helpolla suuria summia lainaa. Tämän vuoksi lainasummiltaan pienimmät lainat ovat usein loogisin ja järkevin ratkaisu.
Yleensä jokaisella lainayhtiöllä ja pankilla on tietyt erikoisalueet, joiden tarjontaan ne ovat erikoistuneet. Näin on myös pienempien lainojen kohdalla. Jotkut lainayhtiöt ovat erikoistuneet toisia enemmän pikalainoihin, joten heidän myöntämänsä lainat sekä lainaehdot ovat usein paremmin työttömille sopivia (esim. laina-ajat ja maksuvapaiden kuukausien hinnat yms. seikat).
Hae.fi-palvelun kautta voit vertailla monipuolisesti eri tilanteisiin sopivia lainoja useiden eri lainantarjoajien kesken. Lainahakemuksen täyttämisen ja lainatarjousten saamisen jälkeen voit itse päättää, sopiiko joku niistä omaan tilanteeseesi.
Kuinka voin parantaa mahdollisuuksiani saada tarvitsemani laina?
Yleensä lainantarjoajat myöntävät myös työttömille lainaa ilman vakuuksia esimerkiksi 1 000 € tai 2 000 € asti. Työttömänä voit kuitenkin parantaa mahdollisuuksiasi saada hieman suurempikin laina, jos sinulla on lainalle yhteishakija.
Yhteishakija eli rinnakkaishakija voi olla esimerkiksi puoliso tai perheenjäsen. Kun haet lainaa itsellesi, olet lainan ensisijainen hakija. Yhteishakijan rooli on taata lainan takaisinmaksu siinä tilanteessa, että et itse pystyisi hoitamaan lainaa. Lainaa myöntävän pankin tai yhtiön näkökulmasta lainan riski pienenee tällöin oleellisesti, mikä tietenkin parantaa mahdollisuuksiasi saada haluamasi suuruinen laina.
Erikoistilanteessa myös neuvottelu voi auttaa
Joskus vastaan tulee tilanteita, jossa henkilö on valmistuttuaan sopinut tulevan työnantajansa kanssa työsopimuksen voimaan astumisesta vaikka puoli vuotta valmistumisen jälkeen, jos valmistunut henkilö haluaa esimerkiksi juhlistaa pitkää opiskelurupeamaansa matkustelemalla. Opiskelun jälkeen rahaa harvoin kuitenkaan on juuri ylimääräistä, joten tällöin reissu täytyy toteuttaa lainarahalla.
Mikäli olet itse yllä kuvatussa tai sitä vastaavassa tilanteessa, on tällöin yleensä mahdollista neuvotella asiasta lainanantajan kanssa, mikäli esität todisteena esimerkiksi allekirjoitetun työsopimuksen tai lausunnon tulevalta työnantajaltasi.
Millaisissa tilanteissa minulle ei yleensä myönnetä lainkaan lainaa työttömänä?
Jos sinulla on sekä luottohäiriömerkintöjä ja olet samanaikaisesti vailla vakituisia tuloja, lainan saanti on lähes mahdotonta. Jotta voisit tällöin saada lainan, tulisi sinun esittää todella hyvät vakuudet tai takaus lainallesi, ja silloinkin se olisi vaikeaa. Tällöin lainan hakeminen ei muutenkaan ole erityisen järkevää.
Ole siis myös varovainen, että et työttömänä ollessasi menetä luottotietojasi, sillä se taas vaikeuttaa lainan saamistasi tulevaisuudessa – puhumattakaan muista maksuhäiriömerkinnän seurauksista.
Lainaa ei tietenkään myöskään voi hakea, ellei ole täysi-ikäinen.
Mitä miettiä etukäteen, ennen kuin haen lainaa työttömänä?
Vaikka työttömänä talouden suunnittelu on ymmärrettävästi paljon vaikeampaa kuin täysipäiväisesti työskennellessä, pätee lainanhaun suunnitteluun samat ehdot kuin aina muutenkin. Varsinkin, jos on tottunut elämään säännöllisillä palkkatuloilla, voi talouden uudelleen suunnittelu tuntua alkuun haastavalta. Pidä mielessäsi ainakin seuraavat perusasiat:
- Älä hae tarpeettoman suurta lainaa tai sellaista lainaa, jonka takaisinmaksusta et usko suoriutuvasi ehtojen mukaisesti. Työttömänäkään ollessa ei tietenkään kannata ottaa useaa pienempää lainaa samanaikaisesti.
- Menojen ja tulojen budjetointi ennen lainan hakemista auttaa sinua selvittämään minkä suuruista lainaa tarvitset ja minkä verran kykenet lyhentämään sitä. Tämän jälkeen on myös helppo arvioida, paljonko sinulla jää rahaa normaaliin elämiseen. (Luonnollisesti myös arjen kulut kannattaa pyrkiä karsimaan niin minimiin kuin mahdollista, mikäli tulevista palkkatuloista ei ole varmuutta).
- Lainan koron lisäksi pyri säästämään kiinteissä kuluissa, kuten kuukausittaisissa lainanhoitokuluissa ja nostokuluissa.
- Jos saat ansiosidonnaista päivärahaa esimerkiksi jostain työttömyyskassasta tai työttömyyskorvausta, voit joutua tekemään lainaa hakiessasi selvityksen lainantarjoajalle. Päivärahan kesto, suuruus ja muut yksityiskohdat on siis hyvä selvittää jo ennen lainan hakemista.
Työttömänä ollessa lainan oton suunnittelu on hyvä tehdä vieläkin huolellisemmin kuin pitkäaikaisen ja ”varman” työpaikan omatessasi. Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että tänä päivänä mikään työpaikka ei ole varma, vaikka juuri nyt siltä saattaisikin tuntua.
On myös selvää, että jos sinulla ei ole säästöjä eikä vakituisia tuloja, ei tällöin tule tehdä turhia hankintoja tai ylihintaisia lomareissuja. Toimi siis vastuullisesti lainaa hakiessasi, niin se palvelee sinua parhaiten.
Yhteenveto
Työttömäksi jäädessä oman talouden tasapainottamiseen on siis mahdollista saada melko tuntuviakin summia lainaa ilman vakuuksia, mutta tätä mahdollisuutta tulee käyttää harkitusti.
Joissain tilanteissa lainan otto työttömänä voi olla järkevääkin, sillä esimerkiksi omaa osaamista voi joutua päivittämään kouluttautumalla pidemmälle. Tämän ei tarvitse tarkoittaa uutta tutkintoa, vaan esimerkiksi lyhyttä kurssia aiemman ammattiosaamisen parantamiseksi, jotta uusi työpaikka löytyisi jouhevammin. Sen tekeminen lainarahalla saattaa olla hyvinkin järkevä sijoitus tulevaisuuteen.
Mikä tahansa sinun tilanteesi on, Hae.fi:n kautta voit vertailla pieniä ja suuria lainoja luotettavilta ja vastuullisilta lainanantajilta. Lainan saamisen jälkeen voit keskittää energiasi uuden ja sinua urallasi eteenpäin vievän työpaikan löytämiseen.